Як за 4 роки змінилися ціни на основні продукти харчування

24.01.2019 0:09   Елена Степницкая
Як за 4 роки змінилися ціни на основні продукти харчування

В Україні за 4 роки продукти подорожчали від 58% до 542%. Подешевшала тільки гречка – на 6%.
“Соціальний кошик із 23 продуктів у грудні 2014-го коштував 450 гривень. У грудні 2018-го – 923 гривні. Бакалія в середньому подорожчала в 1,7 рази, м’ясо та яйця – майже в 2 рази, молочні продукти – у 2,2 рази, хліб у 2,8 рази, овочі – у 3,9 рази”, – написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Цибуля подорожчала на 13,7 грн/кг. 2014-го коштувала 3,1 грн, 2018 року – 16,8 грн. Морква додала 9,1 грн/кг. Ціна зросла з 2,8 грн 2014-го до 11,9 грн 2018 року. Буряк подорожчав із 3 грн до 10,9 грн/кг. Капуста – з 2,6 грн до 8,9 грн/кг. Картопля – з 3,1 грн до 8 грн/кг.
“Відчутно подорожчала свинина. Кілограм 2014 року коштував 59,5 гривні. У грудні 2018-го – 115,4 гривні. Яловичина змінилася в ціні з 69,9 гривні до 128,1 гривні за кілограм. За 4 роки подешевшала тільки гречка. Ціна за кілограм впала з 17,3 гривень до 16,3 гривень”, – додає експерт.
2014 року середня зарплата становила 4012 грн. 2018-го – 9161 грн. Крім того, з 1218 грн до 3723 грн зросла мінімальна зарплата. Середня пенсія підвищилася з 1526 грн до 2479 грн.
“Щоправда доходи в переважної більшості українців зростали меншими темпами, ніж вартість базових потреб у продуктах. Рівень середньої заробітної плати в країні тримається за рахунок високих зарплат Києва в державному секторі, на державних підприємствах, правоохоронних і судових органах”, – наголошує Олексій Дорошенко.

Источник

Динамика курса валют на 26.04.2024

Нефть Brent
$89.01
+1.11%

Лента новостей