Коктейлі з ірландським віскі - в чому таємниця популярності?

15.12.2020 18:59   Елена Степницкая

Коктейлі з ірландським віскі - в чому таємниця популярності?

Віскі з Ірландії славиться своїм особливим ароматом і шляхетним смаком. Як в чистому вигляді, так і коктейлі з ірландським віскі знають і цінують у більшості країн світу. Насолодитися цим прекрасним алкогольним напоєм можуть і мешканціУкраїни, до того ж ми маємо напрочуд широкий вибір різних сортів віскі. При цьому найвідомішою і найпопулярнішою маркою лишається Jameson, який відрізняється дивовижною м'якістю.

Історія напою

Засновником компанії і творцем фірмового напою став Джон Джемесон, на честь якого і був названий бренд. У 1870 році він придумав і розробив особливу технологію виготовлення віскі, яка використовується і в даний час. Саме унікальність рецептури та згуртованість команди стали головними факторами всесвітнього успіху Jameson.

Нащадки Джона продовжили справу свого предка і зробили виготовлення віскі своїм сімейним бізнесом. Вони зберегли традиційне виробництво і завжди були вірні сімейному девізу «Sine Metu», який в перекладі означає «Без страху». Завдяки такому підходу, справа Джемесон процвітала й приносила прибуток навіть у найважчі часи громадянської війни в Ірландії, в період «сухого закону» в Америці і змогло пережити дві світові війни.

До сьогодні на кожній пляшці фірмового напою вказується життєстверджуючий девіз засновників компанії, адже саме він допомагав сім'ї виходити з важких ситуацій, знаходити нові можливості для виробництва, знаходити нових партнерів і покращувати якість віскі.

Особливості технологічного виробництва

Виготовлення віскі відбувається за рецептурою, винайденої самим Джоном Джемесон, але яку трохи удосконалили його послідовники. Особливості специфіки виробництва полягають в наступному:

  • Увесь ячмінь проходить дистиляцію в перегінному кубі, після чого отриманий напій змішується з добірним віскі з іншого зерна.
  • Щоб надати марці фірмову м'якість і шляхетність смаку, весь алкоголь піддається потрійний перегонці.
  • Сировина для виробництва закуповується у місцевих фермерів. Виняток становить кукурудза, яку неможливо вирощувати в умовах ірландського клімату, і яку привозять з екологічно чистих районів Франції.
  • Річка Дангорні тече прямо по території винокурні, й саме її чистісінька вода використовується для виготовленні віскі. Ячмінь визріває на родючому ґрунті в 100 милях від Мідлтон.

Для визрівання напою дубові бочки привозять зі Сполучених Штатів та Іспанії, цим процесом керує майстер-бондар Джер Баклі. Оскільки в бочках раніше витримувалися вина і бурбон, вони ввібрали в себе всі аромати цих напоїв і в процесі визрівання наповнюють ними віскі Jameson.

Від поля до споживача

Виготовлення ірландського напою здійснюється на одній віскокурні, тобто весь процес, від зерна до розливу відбувається в одному місці. Такий підхід дозволяє отримувати напій, який володіє благородним смаком, особливим кольором і ароматом, і має відмінну якість.

Щоб віскі отримало назву «ірландське», воно не менше 3 років має витримуватися і дозрівати саме на цьому Зеленому острові. Для кожної бочки час витримки індивідуальний, його визначенням займається майстер Кевін О`Горман. При цьому щорічно відбувається до 2% випаровування напою, що прийнято називати «часткою ангелів».

Для отримання вишуканого напою купажування віскі виробляється з сортів, які виготовляються на одній віскокурні. Таким способом користуються не всі виробники, більшість з них для купажу беруть алкоголь з різних місць. Тож у компанії пишаються тим, що дотримуються традиції, рецептуру і технології, яким майже 150 років.

Джерело: офіційний сайт ірландського віскі Джемесон в Україні www.jamesonwhiskey.com/uk-UA/

Динамика курса валют на 14.12.2024

Нефть Brent
$73.41
-0.15%

Лента новостей