Зерно є основним продуктом сільського господарства. Посівами зерна і зернових культур зайнято понад 50 відсотків від усіх посівних площ України. Валовий збір даного продукту з кожним днем тільки збільшується, особливо це стосується виробництва гречки і проса. У структурі харчування населення більшості світових країн не менше, ніж 50% від всієї енергетичної цінності припадає саме на зернові культури. Зерно і продукти його переробки є основними джерелами рослинного білка, мінеральних солей і вуглеводів. Наприклад, у пшениці, кукурудзі, ячменю, рисі та житі міститься близько 65% вуглеводів, 2% жиру, 10% білка і близько 14% води. Український експортер сільськогосподарської продукції «ГОЛД ЕКСІМ» займається закупівлею зернових, бобових, олійних та інших культур на експорт.
Одним з основних завдання зернового господарства є забезпечення круп'яної, борошномельної, макаронної та іншої промисловості усіма необхідними ресурсами необхідної якості. Таке завдання сприяє постійному удосконаленню якості самого зерна, збільшенню виробництво хлібобулочної та кондитерської продукції. Зерно — це основна сировина для пивоварної, спиртової та іншої промисловості.
Основними продуктами переробки різних зернових культур є крупа і борошно. Борошно використовують в якості ключової сировини для виробництва хлібобулочної та кондитерської продукції, макаронів. Виходить вона за допомогою розмелювання зерна хлібних злаків, гороху та інших культур. Сорт борошна прямо залежить від вмісту в ньому оболонок, алейронового шару і центральної частини зерна, а біологічна цінність визначається характером і видом помелу.
У борошні міститься дуже багато вітаміну «В», фосфору, магнію та інших мінеральних речовин. Чим повніше вдається отримати зовнішню оболонку і зародок з перемиленного зерна, тим менше мінералів, клітковини, жирів і білків виходить на виході — але більше вуглеводів.
Хліб — це практично основний продукт харчування у населення. Отримують його при випічці тіста, яке в свою чергу готується з різних сортів борошна, дріжджів (біологічних), води і різних хімічних розпушувачів. Також при виробництві хліба в нього додають солод, вівсяну або горохову муку. Разом з хлібом організм кожного з нас отримує 25 г білка і 150 г вуглеводів, а також 1000 калорій. Ще в хлібі міститься багато вітамінів В1, В2, натрію, калію, фосфору, заліза і кальцію.
Готують їх із пшеничного борошна, яке виходить при обробці твердих сортів пшениці. У ній міститься дуже велика кількість білка. Дуже високою харчовою цінністю володіють макарони з вітамінізованого борошна. Даний продукт має гарне і швидке засвоєння в організмі людини, прекрасні смакові якості, а також здатність зберігатися протягом тривалого періоду часу без втрати поживних і смакових властивостей.