Віскі з Ірландії славиться своїм особливим ароматом і шляхетним смаком. Як в чистому вигляді, так і коктейлі з ірландським віскі знають і цінують у більшості країн світу. Насолодитися цим прекрасним алкогольним напоєм можуть і мешканціУкраїни, до того ж ми маємо напрочуд широкий вибір різних сортів віскі. При цьому найвідомішою і найпопулярнішою маркою лишається Jameson, який відрізняється дивовижною м'якістю.
Історія напою
Засновником компанії і творцем фірмового напою став Джон Джемесон, на честь якого і був названий бренд. У 1870 році він придумав і розробив особливу технологію виготовлення віскі, яка використовується і в даний час. Саме унікальність рецептури та згуртованість команди стали головними факторами всесвітнього успіху Jameson.
Нащадки Джона продовжили справу свого предка і зробили виготовлення віскі своїм сімейним бізнесом. Вони зберегли традиційне виробництво і завжди були вірні сімейному девізу «Sine Metu», який в перекладі означає «Без страху». Завдяки такому підходу, справа Джемесон процвітала й приносила прибуток навіть у найважчі часи громадянської війни в Ірландії, в період «сухого закону» в Америці і змогло пережити дві світові війни.
До сьогодні на кожній пляшці фірмового напою вказується життєстверджуючий девіз засновників компанії, адже саме він допомагав сім'ї виходити з важких ситуацій, знаходити нові можливості для виробництва, знаходити нових партнерів і покращувати якість віскі.
Особливості технологічного виробництва
Виготовлення віскі відбувається за рецептурою, винайденої самим Джоном Джемесон, але яку трохи удосконалили його послідовники. Особливості специфіки виробництва полягають в наступному:
Для визрівання напою дубові бочки привозять зі Сполучених Штатів та Іспанії, цим процесом керує майстер-бондар Джер Баклі. Оскільки в бочках раніше витримувалися вина і бурбон, вони ввібрали в себе всі аромати цих напоїв і в процесі визрівання наповнюють ними віскі Jameson.
Від поля до споживача
Виготовлення ірландського напою здійснюється на одній віскокурні, тобто весь процес, від зерна до розливу відбувається в одному місці. Такий підхід дозволяє отримувати напій, який володіє благородним смаком, особливим кольором і ароматом, і має відмінну якість.
Щоб віскі отримало назву «ірландське», воно не менше 3 років має витримуватися і дозрівати саме на цьому Зеленому острові. Для кожної бочки час витримки індивідуальний, його визначенням займається майстер Кевін О`Горман. При цьому щорічно відбувається до 2% випаровування напою, що прийнято називати «часткою ангелів».
Для отримання вишуканого напою купажування віскі виробляється з сортів, які виготовляються на одній віскокурні. Таким способом користуються не всі виробники, більшість з них для купажу беруть алкоголь з різних місць. Тож у компанії пишаються тим, що дотримуються традиції, рецептуру і технології, яким майже 150 років.
Джерело: офіційний сайт ірландського віскі Джемесон в Україні www.jamesonwhiskey.com/uk-UA/