Незвичайно популярний сьогодні в Україні та по всьому світу вірменський бренді – це по-справжньому унікальний напій, яким по праву пишаються жителі цієї країни та який став символом Вірменії. На Єреванському заводі, де він виготовляється, вдало поєднується все те, що надає бренді неповторного смаку та аромату:
Виноградники, де збирають ягоди, виростають у дивовижному гірському районі Тавуш із цікавим та особливим кліматом. Його різноманітність дозволяє вирощувати виноград одного й того самого сорту з різними смаковими якостями. Властивості майбутнього бренді залежать від різнорідності грунту, від великої кількості сонячного світла і теплих кліматичних умов, своєрідного рельєфу місцевості. Загалом, від того, чим так щедро поділилася природа країни з тими, хто виробляє, любить і цінує шляхетний напій.
У чому секрет унікальності вірменського бренді?
Його виробництво починається з дбайливого вирощування виноградної лози та уважного догляду за нею. Для виготовлення напою беруть лише білий виноград, у тому числі рідкісні сорти Воскеат і Гарандмак. Збирати стиглі ягоди починають після того, як вони наповняться потрібним рівнем цукру. Відбір найкращих гронів ведеться вручну і триває кілька тижнів.
Потому ягоди привозять на завод, який у цей час працює у цілодобовому режимі. Фахівці зважують сировину, визначають її якість та направляють на віджим під пневматичний прес. Віджим здійснюється дбайливо та делікатно, що дає можливість зберегти не пошкодженими кісточки та шкірку ягід та передати їх оригінальний смак та аромат майбутньому напою. Через 7 днів, коли припиниться процес природного бродіння, сік стає виноматеріалом високої якості, з якого згодом одержують коньячний спирт шляхом дистиляції.
Особливості виготовлення вірменського бренді
Всі стадії виробництва напою ретельно продумані, перевірені часом і знаходяться під невсипущим контролем майстрів. Одним із найважливіших етапів є дистиляція. Відповідно до технологічного процесу та розроблених стандартів, виноматеріал проходить подвійну перегонку: первинну та вторинну (фракційну).
Після первинної дистиляції виходить спирт-сирець, міцність якого становить 32 градуси. При вторинній перегонці він поділяється на три фракції: "голова", "серце", "хвіст". Для виготовлення бренді береться лише «серцевина», яка є найчистішою та найм'якшою частиною коньячного спирту.
На єреванському заводі перегонка здійснюється паровим способом. Подібна методика (на відміну від традиційної, коли дистиляцію проводять на відкритому вогні) дозволяє передати спирту всі оригінальні якості вихідної сировини, через що він набуває особливої чарівності.
І тут, як і при виборі гідного букету квітів для коханої, дуже важливо не поспішати. Тому після перегонки спирт витримується у дубових бочках, які виробляються у бондарному цеху заводу. У виготовленні тари використовується лише деревина найстаріших кавказьких дубів віком понад 70 років. Складання бочок і виробництво клепок для них може тривати кілька років.
Виготовлена тара передається до цеху витримки, де в неї заливають дистилят, який перебуватиме в бочках від 3 до 50 років. За цей час спирт набуде незвичайних смакових якостей, особливого аромату та оригінальних кольорових відтінків, які згодом передасть дивовижному диво-напою – вірменському бренді.
Джерело: офіційний сайт вірменського бренді в Україні https://ua.araratbrandy.com/