Український борщ подорожчав у ціні на третину

23.11.2017 23:43   Елена Степницкая
Український борщ подорожчав у ціні на третину

Про це написав на своїй сторінці у Facebook Генеральний директор Української асоціація постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
«Використання індексу борщу стало нашою відповіддю на індекс Біг-Мака для оцінки реальної інфляції. Простіший рецепт борщу такий: свинина – 600 грамів, картопля та буряк – по 500 грамів, капуста – 300 грамів, морква та цибуля – по 200 грамів, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 – 4 літри, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 грамів. До розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину», – пише Олексій Дорошенко.
За середньостатистичними цінами свинина з кісткою коштує 100 грн за кілограм, або 60 грн за 600 гр., буряк – 5,4 грн за кілограм, або 2,7 грн за 500 гр., картопля – 5,8 грн за кілограм, або 2,9 грн. за 500 гр., капуста – 4,2 грн за кілограм, або 1,3 грн за 300 гр., морква – 6,4 грн за кілограм, або 1,3 грн за 200 гр., цибуля – 5 грн за кілограм, або 1 грн за 200 гр., сметана – 47,5 грн за кілограм, або 11,9 грн за 250 гр. Ця смачна страва нам обійшлась на 20 листопада в 81 грн.
«За статистичними даними на 10 січня українська традиційна перша страва на початок року нам обходилась майже в 61 грн. Таким чином, борщ з початку року подорожчав на 20 грн, або на 33%. Але борщ, приготовлений 10 вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за два місяці він став дешевшим на 3,2 грн за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів», – повідомляє Олексій Дорошенко.
В Україні борщ здавна вважається символом міцної родини, усі інгредієнти якого варяться та бурлять у горщику, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки один одному. Існує географічне поняття «борщовий пояс», що охоплює території, на яких традиційно готують борщ, – від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь до російських регіонів на Волзі.
Існує понад 60 рецептів червоного борщу. Так, зокрема, на Житомирщині борщ має два різновиди: «Поліський» – із в’яленими в’юнами й грибами та «Коростенський» – на сухофруктах. На Чернігівщині готують борщ із грибними «вушками» і називають його «Переяславським». Галичани в давнину готували борщ дуже рідким, без картоплі, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік.

Источник

Динамика курса валют на 25.04.2024

Нефть Brent
$88.02
-0.45%

Лента новостей